vindpark BORES KRONA

Svea Vind Offshore planerar etablering av tre vindkraftsparker till havs i Bottenviken cirka 15 km öster om Jävre i Piteå och Luleå kommun, Norrbottens län.

VINDPARK
BORES KRONA

Område:
Bottenviken, Luleå och Piteå kommun

Max antal turbiner:
125 st

Max totalhöjd:
350 m

Uppskattad årlig produktion:
12 TWh

 

Elektrifiering och ett ökat utbud av hållbar el är en förutsättning för omställningen till ett fossilfritt samhälle. Vindkraftsparken Bores Krona kan bidra till arbetstillfällen och utveckling i hela regionen genom att förse industri, övrigt näringsliv och hushåll med lokalt producerad förnybar el till konkurrenskraftiga priser.

H2 Green Steel och Svea Vind Offshore har signerat en avsiktsförklaring avseende elhandel och synergier inom vätgasanvändning knutet till vindpark Bores Krona. Syftet med avtalet är att påskynda och möjliggöra för grön el till H2 Green Steels andra etapp i den stora fabriken i Boden i Norrbotten där stål med nära-noll utsläpp ska tillverkas. Traditionell produktion av stål är idag en av världens största utsläppare av växthusgaser. Satsningen med H2 Green Steel möjliggör för elektrifierad stålproduktion med nära noll-utsläpp.

Vindkraftsparken beräknas kunna producera ca: 12 TWh/år vilket skulle innebära ett viktigt tillskott till den gröna omställningen i regionen och att öka möjligheten för fler industrier som vill etablera sig i Norrbotten under förutsättning att tillgången till förnybar el är säkrad.


Undersökningsområdet för vindkraftsparken Bores Krona ligger cirka 15 km öster om Jävre, cirka 39 km söder om Luleå och 37 km nordost om Skellefteå och berör kommunerna Piteå och Luleå i Norrbottens län.

Samråd för tillstånd enligt 9 och 11 kap. miljöbalken har skett under 2022 med ett första avgränsningssamråd med Länsstyrelser, kommuner och andra myndigheter. Fortsatta samråd med bland annat allmänheten, föreningar, organisationer och myndigheter genomförs under 2023.

Bland annat har öppningen mellan Bores Krona 1 och delområde 2 breddats till förmån för sjöfart. Justeringarna medför att projektets yta har minskats. Ett skriftligt samråd genomförs under våren 2024 efter att justeringar gjorts som ett resultat av utförda studier och inkomna yttranden.

Genomförda studier och resultaten av dem sammanställs under våren 2024 i en Miljökonsekvensbeskrivning som ingår i ansökan.



Bild: Hällskatan, 128 verk, 350 meter (maximal höjd). Visualiseringen har beskurits och är genomförd av AFRY. Visualiseringarna visar 128 vindkraftverk, en större visuell påverkan än planerad ansökan, 125 verk. Se alla  visualiseringar finns i bildgalleriet.


Status:

Under utveckling, samråd


pågående samråd för vindpark bores krona


material för vindpark bores krona

Karta med avstånd

Karta över det justerade projektområdet. Här visas avståndet mellan vindkraftsparken och utvalda platser längs kusten.

karta med fotopunkter

Kartan presenterar de genom samråd framtagna fotopunkterna varifrån visualiseringarna har genomförts. Hemsidan uppdateras löpande och nya fotopunkter och visualiseringar publiceras här så snart de tagits fram.

samrådsunderlag

Uppdaterat samrådsunderlag inför skriftligt samråd våren 2024 med länsstyrelser, kommuner, myndigheter och allmänheten.

Karta med KABELKORRIDORER

Karta över det justerade projektområdet för Bores Krona. Här visas projektområdet samt alternativa kabelkorridorer.

visualiseringar

Visualiseringar tas fram för att visa hur ett projekt kan komma att se ut när det har byggts. Galleriet innehåller visualiseringar för128 verk, planerad ansökan omfattar 125 verk.

synbarhetsanalys


Synbarhetsanalyser visar varifrån en vindkraftspark kan synas från land när den byggts. Här presenteras synbarhet med 18 olika delkartor.



Vad är ett samråd?

Samrådet är lagstadgat och en viktig del i arbetet när vi undersöker ett område för havsbaserad vindkraft. Syftet med samrådet är att ge information om det planerade projektet samt ge möjlighet till att ställa frågor samt ge synpunkter på projektet. Samrådet ger oss möjlighet att ta del av lokal kunskap om området. Informationen från samrådet är en viktig del i framtagandet av en miljökonsekvensbeskrivning (MKB).

Inbjudan går ut via brev till dem som anses särskilt berörda och annonsering gentemot allmänheten sker i lokaltidningar.

Hur lämnas yttranden?

Svea Vind Offshore samlar in synpunkter om projektet under samrådsprocessen – dessa kallas ”yttranden” och är en viktig del av vårt fortsatta arbete med projektet. Vi ser gärna att du lämnar synpunkter genom att maila BK@sveavindoffshore.se

Det går också bra att lämna synpunkter genom att skicka brev till Svea Vind Offshore, Kyrkogatan 24 B, 803 11 Gävle. Ange ”Samråd Bores Krona” i mailets ämnesrad eller på kuvertet. Synpunkter lämnas senast den 19 maj 2024.

Vad händer efter samrådet?

Synpunkter från samrådet är en viktig del i hur vi utformar vår ansökan och efter samrådet sammanställer vi alla synpunkter i en samrådsredogörelse som ingår i tillståndsansökan. Ansökan innehåller även en omfattande miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Viktigt att veta är att tillståndsprocesser tar lång tid, flera år. Med alla tillstånd på plats, kan Vindpark Bores Krona leverera förnybar el tidigast 2030.

 

projektledare

BARBRO GREBACKEN

BK@sveavindoffshore.se